KENNIS DELEN

FCKruisband gelooft dat met het delen van kennis de kwaliteit van de voorste kruisband behandeling kan worden verbeterd.

In deze rubriek kun je vragen stellen, advies geven, je ervaringen en kennis delen, informatie overbrengen en meer over de voorste kruisband. Van de diagnose, de operatie, de revalidatie tot de rentree… en daarna. Veel lotgenoten, ervaringsdeskundige, fysiotherapeuten en medisch specialisten bekijken dit en wellicht helpt het je!

Heb jij het voorste kruisband onderzoek al ingevuld?

993 reacties

 1. Hallo allemaal,

  Ik heb in augustus 2014 op 15-jarige leeftijd tijdens een voetbalwedstrijd mijn VKB afgescheurd en tegelijkertijd een zweepslag gekregen waarna mijn kuitspier een scheurtje had. Van de kuitspierblessure was ik vrij snel hersteld, geen problemen verder mee gehad. Maar op het moment ik mijn knieblessure had, was nog niet door een arts vastgesteld dat het om een VKB blessure ging. Toen mijn knie was geslonken begon ik langzaam weer te voetballen. Maar ik zakte zo nu en dan licht door mijn knie, niet zwaar, maar telkens een klein knikje. Toen heb ik rond februari 2015 toch maar een MRI laten maken, waar een VKB blessure uit kwam. Ik was destijds nog niet uitgegroeid en kon nog niet geopereerd worden. Ik kreeg een brace aangemeten, waar ik eventueel mee zou kunnen sporten.

  In de voorbereiding op het seizoen 2015-2016 (één jaar later dus) heb ik het voetbal hervat. Mijn arts vertelde mij dat het mogelijk was om te voetballen wanneer ik mijn beenspieren zou trainen en een brace zou dragen. Eigenwijs dat ik was deed ik na een tijdje de brace niet meer aan, omdat ik dit toch als grote last ondervond tijdens het voetballen en mijn knie stabiel en sterk aan voelde. Het ging steeds beter en ik ondervond geen last meer van mijn knie tijdens het voetbal. Ik kon zonder moeite 2x per week trainen en op zaterdag een wedstrijd spelen, op vrij hoog niveau. Ook de seizoenen 2016-2017 en 2017-2018 (Waarin ik bijna alles heb gespeeld) heb ik gevoetbald. Mijn knie voelt tijdens het voetbal en daarbuiten ijzersterk aan, soms heb ik wel eens het idee dat de artsen de MRI niet goed bekeken hebben, maar dat is natuurlijk niet zo dat weet ik ook wel.

  Nu zit er ook een andere kant aan het verhaal, dat is waarvoor ik dit bericht schrijf. Het gaat helaas niet altijd goed tijdens het voetbal. Zo’n 1 à 2 maal per seizoen (seizoen duurt ongeveer 10 maanden) ga ik toch door mijn knie. Het voelt dan alsof ik mijn knie verdraai, ik voel dan gelijk dat het niet goed is. Mijn knie wordt dan een beetje dik en wat stijf. De week erna kan ik moeilijk lopen en vanaf zo’n 7 dagen na de blessure kan ik weer normaal lopen. Meestal kan ik na 10-14 dagen het voetbal alweer hervatten zonder pijn of moeite. Wedstrijden en trainingen speel ik allemaal uit zonder problemen en mijn knie voelt weer sterk en stabiel alsof er nooit iets is gebeurd. Maar wanneer het dan toch weer ooit mis gaat denk ik wel eens aan een reconstructie, mijn vraag is dus of ik dit wel echt nodig heb?

  Het lijkt me enorm moeilijk om lang te moeten revalideren en niet te kunnen voetballen. Maar zoals het nu gaat vind ik het moeilijk om te beslissen of ik wel of geen operatie zal aangaan. Ik kan nog steeds voetballen, ondanks dat het 1 of 2 maal per jaar fout gaat en ik dan zo’n 2 weken niet kan voetballen. Maar dat heb ik er op een of andere manier wel voor over. Ik vind het moeilijk om mijn verhaal duidelijk uit te leggen, maar ik hoop dat jullie het begrijpen. Mijn vraag is dus, wat moet ik doen? Kan het veel kwaad om te voetballen zonder kruisband? Wat gebeurt er wanneer ik door mijn knie ga, maar mijn kruisband al gescheurd is? Ik hoop dat iemand één van deze of meerdere vragen kan beantwoorden. Ik zou graag jullie visie op mijn verhaal willen horen.

  Met vriendelijke en sportieve groet,
  J

  • Hoi J. Ik weet niet wat ik zelf zou doen in jouw situatie. Ik heb zelf wel op mijn 18e zonder reconstructie geprobeerd, en vervolgens wilde ik te snel waardoor ik er weer doorheen ging. Tot dat moment ging alles goed. Ik heb vervolgens wel gekozen voor een reconstructie. Het is inderdaad hard werken na de operatie. Je wil meer doen dan je mag, het kost veel geduld en discipline. Maar na een jaar heb ik mijn eerste wedstrijd gespeeld en tot zover is alles goed gegaan. Nergens meer last van. Wel doe ik 1x per week krachttraining buiten 2x voetbaltrainen en 1x wedstrijd om. Anders ook wel eens 2x, maar anders ben ik bang voor overbelasting.

   Het is wel zo in jouw geval dat als je er elke keer doorheen gaat, dat je wel elke keer beschadigingen oploopt in je knie. De kruisband is al kapot, maar je hebt wel meer risico op nog meer beschadigingen. Als je nog lang wilt voetballen is het misschien wel goed om het te overwegen. Anders is je knie straks al aan het einde van zijn voetbalcarrière. Het lijkt me slim om het daar eens met een goede sportarts of sportfysio over te hebben. Die weten het vaak wel goed.

   • Beste J,
    Zelf heb ik ook met het idee gelopen om niet voor een reconstructie te gaan, mijn fysiotherapeut heeft dat destijds afgeraden omdat ik graag fanatiek wilde blijven volleyballen. Als je dit soort sporten, zo ook bijvoorbeeld voetbal, doorzet zonder kruisband loop je het risico om je knie blijvende schade toe te richten (als je er door heen gaat). Ik denk dat je dan verder van huis bent. De revalidatie neemt veel tijd in beslag, levert frustratie etc op maar uiteindelijk kom je er wel sterker uit.
    Succes met je beslissing!

    • Beste,

     Bedankt beide voor jullie reacties. Op wat voor schade doelen jullie dan precies? Kraakbeen of botschade? Op dit moment ervaar ik geen last aan mijn knie, het voelt voor mij alsof er geen schade aan is. Het zou natuurlijk kunnen dat dat er wel is.

     Ik ben er zelf nog niet uit wat ik doe aangezien het nu goed gaat met voetballen, maar ik snap jullie reacties. Ik overweeg om binnenkort een sportarts op te zoeken voor verder advies.

     Heel erg bedankt nogmaals voor jullie reacties.
     Groeten J

  • Beste J,

   Even een reactie vanuit een professionele kant. Ik ben zelf sportfysiotherapeut en ik zou het zoals ik je verhaal lees, zeker aan raden een voorste kruisband reconstructie te doen. Het is zeker mogelijk om als je in het begin je kruisband af scheurt het te proberen om een conservatief terug te keren naar sport, als je echter door je knie blijft zakken ook al zijn dat maar kleine momenten is de kans op neven letsel is erg groot en kan voetbal in de toekomst erg moeilijk maken. Als je bijvoorbeeld kraakbeen blessures op loopt wordt het echt vervelend
   Het punt wat je aandraagt klopt ook! het is een lang revalidatie traject, maar als je goede begeleiding zoekt van een fysiotherapeut die ervaring heeft met het revalidatie traject kan hij je helpen bij dit zware traject.

   Hopende je voldoende te hebben geinformeert.

   Succes met de keuze en de eventuele revalidatie.

   Kevin van Geel
   Sportfysiotherapeut

   • Beste Kevin,

    Bedankt voor je duidelijke reactie. Ik heb besloten om voor de reconstructie te gaan. Zeker omdat ik nog jong ben en nog een lange voetbalcarrière te gaan heb en dat graag met een gezonde knie wil doen. De laatste 2 wedstrijden van mijn seizoen speel ik nog mee, maar dan ga ik mezelf richten op de operatie en revalidatie. Ik ben erg gemotiveerd voor de revalidatie en ben blij als de ellende van de knie voorbij is. Ik weet zeker dat ik er sterker uit kom.

    Bedankt voor de reacties allemaal.
    Met vriendelijke groet, J

  • Ik kan je 1 ding zeggen, elke keer dat je er doorheen gaat wordt je knie er niet beter op. Je moet nog lang leven met je knie ook naast het voetballen. En dat is 9 maande afzien het echt wel waard.

 2. Hoi allemaal,

  7 maart ben ik voor de tweede keer geopereerd aan mijn vkb. Nu loop ik bijna 4 weken op krukken, belasten mag op 50%. Omdat ik woensdag zonder krukken moet gaan lopen probeer ik al kleine stapjes te zetten. Echter voel het helemaal niet stabiel en lijkt het of ik alle kanten op glij. Ook heb ik nog helemaal geen kracht in mijn boven neem. Wanneer ik zit en mijn onderbeen wil strekken krijg ik heb hoogstens 10cm van de grond. Iedere dag doe ik oefeningen maar begin er nu langzamerhand een beetje moedeloos van te worden….. iemand tips? Of iemand die mij gerust kan stellen dat dit normaal is?
  Buigen en strekken gaat wel goed, ook al een klein stukje kunnen ‘fietsen’ op de hometrainer.
  Ik krijg namelijk nu al buikpijn bij het idee dat het vanaf woensdag zonder krukken zou kunnen/moeten.

  Groetjes Tessa

 3. Tijdens voetballen heb ik mijn knie verdraaid waardoor mijn VKB is afgescheurd en ik een klein scheurtje in mijn meniscus heb.
  Ik ben 26-3-18 geopereerd aan mijn VKB via de hamstring methode. Nu 2 weken verder heb ik erg veel last van mijn knie. Krom doen doet meer zeer dan voorheen en heb er meer moeite mee om mijn knie te strekken. Ook als ik loop heb ik soms dat mijn knie op slot lijkt te gaan en deze te moeten knakken. Dit is dan erg pijnlijk maar als ik hem in de houding houdt gaat de pijn ook weer weg en kan ik hem weer goed buigen.
  Mijn fysio zegt dat dit hoogstwaarschijnlijk mijn knieschijf is doordat ik nog wat vocht vast houd en deze daarom soms niet goed terug komt. Ik belast hem meer waardoor ook meer pijnklachten zou kunnen krijgen. Hij denkt ook dat hij wat overbelast is waardoor ik enkele dagen minder moet belasten.
  Ik heb nu al 2dagen goed gerust maar de pijn in nog in zelfde maten aanwezig en mijn knie lijkt nog steeds op slot te komen wanneer ik loop (niet belastend en met 2 krukken).
  De pijn lijkt te zitten in mijn knieholte aan de buitenkant en net onder de knie schijf.
  Kunnen jullie verklaren waar de pijn vandaan komt en waardoor ik nu minder goed kan mobiliseren dan 2 weken geleden??
  Iemand dit ook meegemaakt en weet waar dit van kan komen?

  • Beste F,

   Als ik het zo hoor is de pijn waarschijnlijk de hamstring. Daar hebben ze natuurlijk een stuk uitgehaald en is dus ook beschadigd. Ik had hier zef ook last van. Ging bij mij na twee weken steeds beter!

   Succes ermee

 4. Heeft er iemand ervaring met voetballen met een brace? En mag dat ook zomaar in de sport vanwegen harde onderdelen? Krijg er niks over gevonden bij knvb of andere sites… Heb nu 2x een kruisband operatie en revalidatie gehad en wil nu toch mijn steun zoeken in een brace. Heb in de jaren toch wat schrik opgebouwd.

  • Hoi. Volgens mij mag het gewoon. Ik heb in mijn team ook mensen die met een brace voetballen. Ik zelf niet na 1x vkb reconstructie. Volgens mij fysio was het beter om er niet mee te gaan voetballen, weet niet meer waarom. Misschien omdat de knie het op zich zonder zou moeten kunnen. Maar als het echt niet meer gaat zou je het wel kunnen proberen, en anders kan je daarover ook wel bij een sport fysio terecht denk ik. Voor vragen daarover. Ik dacht dat het wel mocht. Veel harder dan een knieschijf kan de brace niet zijn ;p

 5. Hoi. Ik heb in 2016 een voorste kruisband reconstructie gehad met de hamstring methode. Ben onderhand weer volledig aan het voetballen. Niks geen problemen gehad. Maar nu werd ik vanochtend wakker en ging ik uit bed, en toen voelde mijn knie wat vreemd van binnen. Alsof er iets niet helemaal goed zit. Hij is niet gezwollen, warm of gekleurd. En ik kan met ook niet herinneren dat ik iets heb gedaan met mijn knie. Ik kan ook alle normale dingen nog wel. Maar het voelt niet helemaal in orde. Heeft iemand dit eerder gehad of weet iemand wat dit kan zijn? Vooral bij het buigen merkt ik het. Echt pijn doet het niet. Maximaal een 4-5 op de schaal van 10

  • Het is trouwens aan de achterkant en buitenkant van mijn knie waar ik het ongeveer voel. Alsof er iets zit, maar het beperkt me verder niet echt. Alleen voel ik het wel, en het voelt niet helemaal goed te zitten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *