KENNIS DELEN

FCKruisband gelooft dat met het delen van kennis de kwaliteit van de voorste kruisband behandeling kan worden verbeterd.

In deze rubriek kun je vragen stellen, advies geven, je ervaringen en kennis delen, informatie overbrengen en meer over de voorste kruisband. Van de diagnose, de operatie, de revalidatie tot de rentree… en daarna. Veel lotgenoten, ervaringsdeskundige, fysiotherapeuten en medisch specialisten bekijken dit en wellicht helpt het je!

Heb jij het voorste kruisband onderzoek al ingevuld?

1.015 reacties

 1. Mijn naam is Leroy Quik.

  Ik heb 15 november mijn kruisband gescheurd met zaalvoetbal.
  Reconstructie gehad op 2 januari d.m.v hamstring techniek.
  Na de operatie veel last blijven houden en elke keer een knak in de knie. Moeilijk uit te leggen waar de knak vandaan kwam.
  Tot anderhalve maand geleden tijdens lopen een harde steek in de knie gekregen en binnen een uur mijn knie weer 2 x zo dik. Verwijzing naar de orthopeed en mri scan laten doen. Nu bleek dat mijn voorste kruisband wederom kapot was maar niet in zijn geheel. En daarbij nu ook schade aan binnen en buitenste meniscus.
  14-09-2018 kijkoperatie gehad en meniscussen bijgewerkt en een stuk van mijn voorste kruisband weggehaald.
  Mijn nieuwe vkb had 4 strengen waarvan er 1 helemaal door was en de 2e voor 80%.
  Dus in principe heb ik nog maar 2,2 strengen over.
  Nu is ook mijn vraag naar jullie zouden jullie dit nu weer in zijn geheel laten vervangen door de patellapees.
  Want ik heb een zwaar beroep waar ik veel kracht krijg op de knieen en waarbij ik toch wel weer gewoon zou willen gaan sporten alleen geen zaalvoetbal meer.
  Want er bestaat een verhoogde kans dat hij binnen nu en een jaar weer af kan scheuren en dan ben ik weer bij begin af aan. En dat wil ik graag voor zijn.
  Maar ben heel benieuwd naar jullie reactie.

  Mvg Leroy Quik

 2. Mijn naam is Frederic en heb mijn voorste kruisband (linker knie) nu voor de derde keer gescheurd. De eerste keer was 2014 in de zaal voetbal, sindsdien geen bal meer aangeraakt maar beginnen lopen, 2de keer was in 2016 toen zei de chirurg dat hij mij geen 3de keer wou opereren. Toen 10 januari 2018 krak 3de keer gewoon om van de trap te stappen… psychisch zat ik er door ik liep marathons mijn conditie was super goed liep mooie tijden en van de ene op de andere dag BAM gedaan. Opzoek naar een nieuwe chirurg en gevonden deze chirurg sprak direct over een versteving langs de zijkant van mijn knie eerst foto’s genomen. Toen kwam de chirurg met nog slecht nieuws af kraakbeen heel diep uitgesleten en meniscus volledig afgescheurd ook de tunnels waar de kruisband in zat waren niet meer rond maar vierkantig ovaal. Hij zei me ik wil eerst dat herstellen voor ik aan de kruisband start. Zogezegd zo gedaan 5 februari eerste operatie en revalidatie van 3 maand. Nu moet alles goed herstellen en dat is ook gebeurd. Op 5 september hebben ze de operatie van de kruisband uitgevoerd en die is goed verlopen.
  Hopelijk is het nu 3de keer goeie keer. Of moet ik bang krijgen voor 2020 🤔
  Dit was mijn verhaal leuk dat ik het met jullie kan delen.

 3. Hoi allen,

  Ook ik heb helaas mijn voorste kruisband afgescheurd. Dit gebeurde in oktober 2016. Na een revalidatie van anderhalf jaar bleek dat mijn vkb niet goed was gereconstrueerd. Ik heb vorige week een vkb-revisie + ALL-augmentatie ondergaan bij drs. Van der Hart bij Bergman Clinics in Naarden. Nu, een week na de operatie heb ik een pijnlijk knakje in mijn knie als ik mijn strek en dan weer ontspan (onderaan bij mijn knieschijf).

  Zijn er mensen die dit herkennen?

  Alvast bedankt!

  Jelmer

 4. Hallo allemaal,

  Ik heb in een zeer korte tijd 3 keer mijn voorste kruisband afgescheurd (1x rechts – 2x links).
  Ik heb in september 2015 voor het eerst mijn rechter kruisband afgescheurd, mei 2017 mijn linker kruisband afgescheurd en onlangs in mei 2018 weer mijn linker kruisband afgescheurd. Ik ben aan beide knieën 1 keer geopereerd. Ik loop nu nog met 1 kapotte kruisband rond. Nu rest mij alleen nog de vraag of het verstandig is om weer een operatie te ondergaan? Is dat wel goed voor de knie? Ik heb me er wel bij neergelegd en dat het verstandiger is om niet meer te gaan voetballen.
  Al mijn kruisband blessures heb ik met voetbal op een kunstgrasveld opgelopen.

  • Beste Marc,

   wat ontzettend balen om dit wederom mee te maken!
   Het is lastig advies geven, opereren is afhankelijk van vele factoren die je eerst goed in kaart moet brengen.
   Bijvoorbeeld wat verwacht je van je knie en wat wil je weer ondernemen. bekijk samen met je behandeld arts en fysiotherapeut goed de mogelijkheden. operatie zou in principe moeten kunnen.
   Mijn advies: kies voor een operateur en revalidatie specialist die beide veel ervaring hebben met het proces.
   dit is niet zomaar een kruisband proces namelijk.

   laat je dus goed informeren.

   Met vriendelijke groet,

   Kevin van Geel
   Sportfysiotherpeut

 5. Dag mede lot genoten,
  Ik heb in mijn linker knie 2x mijn voorste kruisband afgescheurd en 2x mijn meniscus gescheurd. Nou heb ik die operaties en revalidaties achter de rug maar heb soms toch last van een soort pijn. Een soort uitstraling van pijn over heel mijn onderbeen en niet zo zeer in de knie zelf. Mijn tweede reconstructie was met de patellapees techniek. Zijn er meer mensen die na een vkb reconstructie dergelijke pijn ervaren. Ik heb er niet 24/7 last van maar soms met een klein stukje fietsen wel en daarna met 70 kilometer wielrennen niet. Ook heb ik deze zomer flinke bergwandelingen gemaakt in Noorwegen en daar heb ik ook geen last van mijn knie gehad tijdens of na het klimmen. Maar op een dag dat we niks deden had ik er dan ineens wel last van. Zou het een vorm van zenuwpijn kunnen zijn of iets heel anders? Ben pas 18 jaar en vraag me soms af of ik heel mijn leven zulke pijn moet ervaren of dat er iets aan te doen is.

 6. Ik ben van de trap gevallen vanmorgen, nu heb in mijn voorste kruisband al 2x eerder gescheurd in de rechterknie. 1x een revisie gehad dmv hamstring constructie, de 2e keer een revisie dmv de patella pees. Nu heb ik verder geen pijn gehad en geen vocht in de knie. Maar nu las ik dat het, omdat het geen lichaamseigen kruisband is, je de pijn niet voelt. Wat is hier van waar? Ik heb wel een ander gevoel in de knie. Maar ik kan lastig inschatten of dit de verminderde stabiliteit is. Ik zou hier graag meer info over willen. Ben inmiddels 3x geopereerd aan de rechterknie, gescheurde meniscus had ik er ook een keer bij, deze is gehecht en later weer gescheurd. Alles met voetbal gebeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *