Dimitri Stefas

NVFS Sportfysiotherapeut MSc. en eigenaar Fysio Oude IJsselstreek Terborg
30 jaar
Ervaring
Fysio Oude IJsselstreek
Bedrijf
Terborg, Gelderland
Locatie
Specialisten / Revalidatie / Dimitri Stefas
Gespecialiseerd in:
  • Diagnostiek acute en chronische letsels onderste extremiteit
  • Voorste kruisbandletsel
  • Pre- en postoperatieve revalidatie knie
  • Sportgerelateerde heup- en liesklachten, FAI problematiek
  • Sportgerelateerde weke delen letsels onderste extremiteit
  • Atletiek
  • Wielrennen
Lees meer
Sportfysiotherapeut MSc Dimitri Stefas is in 1994 afgestudeerd voor de opleiding fysiotherapie aan de HAN. Door zijn eigen sportleven, Nederlands teamlid nationaal triathlonteam < 20 jaar in 1990 en als medisch begeleider in verschillende takken van sport ontstond de fascinatie voor knierevalidatie en de voorste kruisbandrevalidatie in het bijzonder. VKB studies, het ACL Accelerated Rehabilitation Program, medio jaren ’90 uit de American Journal of Sports Medicine, onderzocht door Shelbourne vormden destijds de leidraad. “Voetballers binnen zes maanden een wedstrijd laten voetballen waren eerder regel dan uitzondering. Gelukkig ligt die tijd ver achter ons.”

Dr Gojanovic liet bij het RTP congres in Bern 2015 een mooi overzicht van de evolutie binnen de vkb revalidatie zien (**zie afb. hieronder). Stefas is van mening dat die evolutie dwingt tot nederigheid tot het met zekerheid toepassen van de revalidatie zoals die vandaag de dag wordt gedaan. In de sportrevalidatie is het de kunst datgene dat je weet met veel zekerheid uit te dragen en tegelijkertijd vragen te stellen bij datgene wat je met zekerheid uitdraagt.

De laatste jaren laten mooie studies zien dat een revalidatie van minimaal negen maanden wenselijk is. Factoren die Dimitri Stefas gedurende de revalidatie intrigeren zijn beweegangst, angst voor recidief, het gebruik van beide benen en de wijze van inzetten van het lumbopelvic complex. Studies tonen de relatie tussen romp, heup en de knie aan. Bij ontstaansmechanismen van een voorste kruisbandletsel wordt ook vaak het gedrag van romp, heup en knie beschreven.

De meeste patiënten ziet Dimitri voor het eerst in de acute fase. Goede samenwerking met de huisarts en medisch specialist, en respect voor elkaars domein is een vereiste voor accuraat handelen bij een sporter met acuut knieletsel. Is wel óf geen spoedprocedure wenselijk? Wel óf geen krukken? Welke specialist? Stefas probeert de sporter op de vlakken waarin hij zich bekwaam voelt aan te sturen. Vervolgens stelt hij samen met de orthopedisch chirurg een stappenplan op voor de lange periode die komen gaat. Als het mogelijk is probeert Dimitri de operatie bij te wonen om meer inzicht in het knieletsel te krijgen en om mogelijke post-operatieve ongemakken te verklaren of te voorkomen.

In de eerste periode probeert Dimitri Stefas op basis van verkregen aanvullend onderzoek en de wens van de sporter in kaart te brengen op welk niveau de sporter terug wil keren. En op welke termijn? Van welke fysieke en cognitieve parameters is de sporter afhankelijk? Vervolgens brengt Stefas de sporter op de hoogte van de (dramatische) data die ondertussen bekend zijn voor de revalidatie en sportbeoefening op korte termijn (Return To Play) en de lange termijn (stap terug in de sport, kans op recidief of vervroegd arthrose knie en heup). “Communicatie is in iedere fase van de revalidatie essentieel!”

In de revalidatie ligt de focus van Dimitri Stefas meer op de lange termijn dan de korte termijn, zeker bij de jonge sporter < 21 jaar. De keiharde wetenschappelijke bewijslast, zijn klinische ervaring en de biopsychosociale eigenschappen van de patiënt zijn de factoren die de revalidatie bepalen.

Dimitri Stefas heeft op alle niveaus in veel verschillende sporten gewerkt, in binnen- en buitenland. Door zijn kennis en kunde te delen zet hij zich in voor de breedtesport in Oost Achterhoek. Eilandjes van kennis samenbrengen is zijn doel.

Als geregistreerd NVFS Sportfysiotherapeut is hij werkzaam binnen Fysio Oude IJsselstreek. In de praktijk richt Dimitri zich alleen op de behandeling van heup-, lies-, en knieletsels en weke delen letsels van de onderste extremiteit.

Recent heeft Dimitri zijn thesisonderzoek voor zijn Master succesvol afgerond. Sportfysiotherapeut MSc Dimitri is voor de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sport (NVFS) regiocoach voor de regio Gelderland.
“Goede samenwerking met de huisarts en medisch specialist, en respect voor elkaars domein is een vereiste voor accuraat handelen bij een sporter met acuut knieletsel”