Wart van Zoest

Orthopedisch Chirurg Anna Zorggroep/Anna TopSupport, Clubarts PSV, High Performance Expert TeamNL, Orthopedisch Chirurg Nederlands Voetbal Elftal.
14 jaar
Ervaring
100
Kruisband operaties gem. per jaar
St. Anna Ziekenhuis & TopSupport
Bedrijf
Geldrop, Noord-Brabant
Locatie
Specialisten / Operatie / Wart van Zoest
Gespecialiseerd in:
  • Sportgerelateerde orthopedie
  • Arthroscopische knie- en kruisbandchirurgie
  • Schouderchirurgie
Lees meer
Sinds juli 2014 is Orthopedisch Chirurg Wart van Zoest Medisch Manager van medisch sportgezondheidscentrum TopSupport in Eindhoven. Wart volgde hier Cees-Rein van den Hoogenband op, die sinds 2008 Medisch Directeur TopSupport was. Tevens is Wart verbonden aan het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop.

Orthopedisch chirurg Wart van Zoest volgde de studie geneeskunde in Maastricht, waarna hij startte met specialisatie tot sportarts. Na anderhalf jaar stapte hij over van sportgeneeskunde naar orthopedie.
Wart besloot (sport)orthopeed te worden toen hij tijdens de opleiding zijn fascinatie voor de kruisbandoperatie ontdekte. Na zijn studie was Wart vier jaar werkzaam als sportorthopeed bij zowel sportgezondheidscentrum Topsupport en het St. Anna Ziekenhuis.

“Een gescheurde kruisband heeft veel impact voor sporters volgens Wart van Zoest. De voorste en achterste kruisband, de binnen- en buitenband en de spieren die aan het bovenbeen zijn gehecht, zorgen voor de stabiliteit van de knie. Als je geen belastende job hebt, kun je de voorste kruisband best missen. Je kunt ook de spieren er omheen trainen om het gemis op te vangen. 80% van de gescheurde kruisbanden worden niet geopereerd. Ook omdat er een revalidatie van minimaal negen maanden voor staat. Maar sporters komen niet onder een operatie uit. Ze zouden veel te vaak door de knie heengaan als ze het niet zouden laten doen.

Er is veel ontwikkeling in operatietechnieken. De kunst is om zo goed mogelijk de oude situatie na te bootsen. Bepaalde nieuwe technieken heeft Wart ook al kunnen toepassen. Het is gevaarlijk om te voorspellen hoe lang de revalidatie duurt. Je hoort weleens artsen roepen dat ze herstel in zes maanden beloven. Dat schaart hij in de categorie ‘willen scoren’. Ga je te snel dan loop je ook risico op andere blessures. Er staat nu eenmaal een aantal stappen voor. Wart gaat eerder uit van negen maanden.

Voordat een hockeyer of voetballer weer helemaal terug is op zijn of haar niveau, ben je een jaar verder. Je kunt het oplossen, repareren, maar het wordt nooit meer zoals het was. De trekkracht van een nieuwe kruisband is na een operatie wel sterker dan die van je eigen kruisband. Maar het is niet je eigen kruisband. Die pees is anders en zal anders aanvoelen en aansturen.

Je ziet zelden voetballers na een gescheurde voorste kruisband weer helemaal terugkomen op hun oude niveau. Een voetballer moet met het been trappen en schieten, er coördinatief veel meer mee doen. Een hockeyer loopt in er in feite alleen hard mee.”
“Een gescheurde kruisband heeft veel impact voor sporters”

Werkervaring

  • 2010 - heden - Orthopedisch chirurg St. Anna Ziekenhuis en TopSupport
  • 2023 - heden - Orthopedisch Chirug Nederlands Voetbal Elftal
  • 2012 - heden - Clubarts PSV Eindhoven
  • 2008 - heden - High Performance Expert TeamNL, Orthopedisch Consulent NOC*NSF
  • 2008 - heden - Toernooi arts ABN/AMRO WTT

Lidmaatschappen van beroepsorganisaties

  • ESSKA: European Society of Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy
  • NOV: Dutch Orthopedic Society
  • Masterclass sportsmedicine TeamNL
  • NVA: Dutch Arthroscopy Society
  • CCC: College for Consultants and Club Physicians Dutch professional football clubs
  • ECIS: Elite Club Injury Study UEFA

“Wat me zo fascineerde was dat het herstellen van de voorste kruisband gebeurt met eigen lichaamsmateriaal.. Ik vond het prachtig dat op die manier iemand die niet meer in staat was om te sporten, toch weer kon sporten.” – Wart van Zoest