Kruisband van hamstring of kniepees?

Kruisband van hamstring of kniepees?

16 september 2007

 

Feyenoord-verdediger Ron Vlaar blesseert zich in het duel met Roda JC en moet het veld verlaten. Een jaar en een dag later overkwam de voetballer hetzelfde euvel.

Een afgescheurde voorste kruisband. Het is een van de ergste blessures die een sporter kan overkomen. Hoe zo’n knieblessure te voorkomen, en wat er allemaal bij de revalidatie komt kijken, was gisteren onderwerp van gesprek in het Doetinchemse Slingeland Ziekenhuis.

Wanneer je een symposium houdt over voorste kruisbandletsels, is het handig om er een ervaringsdeskundige bij te hebben. En Feyenoord-voetballer Ron Vlaar mag zich – helaas – een deskundige noemen. Daarom was hij een speciale gast in een uitpuilend auditorium van het Slingeland. “Ik heb op 16 september 2007 mijn kruisband gescheurd tegen Roda JC. Een jaar en een dag later gebeurde hetzelfde op de training.”

Met name de revalidatie van de eerste blessure was een drama. “Er was een infectie ingekomen bij de operatie”, aldus de voetballer die zich sindsdien flink in het onderwerp heeft verdiept. “Drie weken na de operatie was ik tien kilo afgevallen en moest ik opnieuw onder het mes.”

De tweede operatie ging zonder problemen. Dat had niets te maken met het feit dat er ander materiaal is gebruikt. Vlaar: “De eerste keer hebben ze een hamstring gebruikt om er een nieuwe kruisband van te maken. De tweede keer hebben ze een kniepees gebruikt.” Ron Vlaar is zo een wandelend voorbeeld van de twee methodes die artsen gebruiken om sporters een nieuwe voorste kruisband te geven.

De keuze hangt af van welke spier van de donor het beste gebruikt kan worden. “Er is geen verschil tussen beide methoden”, legde orthopedisch chirurg DirkJan Wever van het Slingeland uit aan de hand van filmbeelden over de operaties. En eigenlijk is het een wonder dat er nog zo weinig misgaat. Zeker bij de presentatie van orthopedisch chirurg Han Bakens (vader van voetballer Tim) over complicaties bij en na operaties.

De hoofdvraag is natuurlijk hoe een kruisband-operatie voorkomen kan worden. En als het toch gebeurt, hoe de revalidatie het beste verloopt. Voor dat laatste onderdeel heeft het Doetinchemse ziekenhuis een nieuw protocol laten maken door fysiotherapeuten en door artsen. En de makers hebben ook hun licht opgestoken bij de KNVB.

Sportarts Han Inklaar van de voetbalbond verteld gisteravond in Doetinchem dat zeventig procent van de kruisbandblessures ontstaat zonder dat er een andere voetballer in de buurt is. Hij constateerde verder dat er veel factoren zijn die een kruisbandblessure kunnen veroorzaken maar dat de stabiliteit van de romp tijdens het bewegen erg belangrijk is.

Han Inklaar legt ook een oorzaak neer bij de voetbalclubs zelf. “Het team bepaalt het risico. Je moet je op het team richten bij preventie van blessures. Waarom zijn er zoveel blessures bij Feyenoord? En waarom geen bij FC Twente?”, gaf hij ter overdenking mee.

Deel dit artikel

Meer nieuws

productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie