Voorste kruisband operatie

Waarom een voorste kruisband operatie?

Bij een letsel van de voorste kruisband kan de stabiliserende werking van de band aangetast zijn.  In overleg met de patiënt kan besloten worden om een voorste kruisband operatie uit te voeren. Dit is vaak afhankelijk van o.a. leeftijd, doelstelling, type sport, wat voor werk, ernst van het letsel en ander letsel aan bijvoorbeeld kraakbeen of meniscus.

De voorste kruisbandscheur geneest niet vanzelf. Een voorste kruisband operatie, deze wordt een reconstructie genoemd, betekent het vervangen van de oude kruisband door een band die gemaakt wordt met behulp van (vaak) eigen peesmateriaal. De hamstringpezen, patellapees of quadriceps wordt hiervoor gebruikt. Het weghalen van deze pezen kan geen kwaad. Hun functie wordt door andere pezen en spieren opgevangen. Soms wordt er ook voor een donorpees of kunststof variant gekozen.

De ‘nieuwe kruisband’ wordt vastgezet in het dijbeen en scheenbeen. Dit is een stevige fixatie en maakt het mogelijk om spoedig een oefenprogramma op te pakken na de operatie, vaak dezelfde week al. Oefeningen doen met de knie is belangrijk voor een goed herstel. Een brace is niet nodig.
Bij sommige patiënten wordt tijdens de kruisbandoperatie ook een extra bandje gemaakt als versterking van het gewrichtskapsel (AnteroLateraal Ligament). Dit kan noodzakelijk zijn bij ernstige instabiliteit of laxiteit van de buitenband van de knie.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een juiste chirurgische techniek essentieel is voor een goed eindresultaat. Er zijn de laatste 2 jaar nieuwe technieken ontwikkeld die de slagingskans van de operatie hebben vergroot tot boven de 90%. De operatie duurt gemiddeld 1,5 tot 2 uur. Na de operatie is er een litteken aan de voorzijde van de knie te zien.