Meest gestelde vragen over kruisbandletsel

 

meest gestelde vragen over kruisbandletsel

Meest gestelde vragen over kruisbandletsel

 • Moet een gescheurde kruisband altijd geopereerd worden?
  Er wordt individueel bepaald of er een noodzaak is om de stabiliteit te herstellen. De mate van instabiliteit speelt daarbij een belangrijke rol en de conditie van de knie eveneens. Leeftijd speelt geen rol. Bij milde instabiliteitklachten (bij voorbeeld alleen tijdens vermoeidheid) kan gekozen worden voor een conservatief beleid. Indien alleen instabiliteit wordt ervaren bij verhoogde belastingsmomenten kan voor deze momenten ook een brace worden gedragen. De behandeling wordt derhalve geindividualiseerd!
 • Voorkomt een operatieve behandeling dat de knie een slijtage ontwikkelt?
  Met de operatieve behandeling wordt de kans op een toekomstige slijtage weliswaar verkleind maar niet voorkomen. Er zijn meerdere factoren die de kans op slijtage beïnvloeden zoals overgewicht, zware kniebelastende sport of werkzaamheden, een as afwijking, al aanwezige schade van kraakbeen in de knie en soms zijn er erfelijke oorzaken die een vervroegde slijtage van een knie veroorzaken.
 • Wat is het beste moment om een knie te stabiliseren?
  Het letsel van de voorste kruisband wordt meestal niet acuut (dezelfde dag of week) geopereerd. De kans op complicaties is dan groter. Men brengt liever geen tweede trauma toe aan een knie zo kort na het eerste knietrauma. Als er een indicatie is voor operatieve behandeling wordt meestal 4 tot 6 weken gewacht met de operatie. De knie komt dan tot rust (minder pijn, volledige strekking en geringe zwelling) en kan door de fysiotherapeut worden voorbereid voor de operatieve behandeling. Het bloed in de knie is opgeruimd en de beweeglijkheid is verbeterd. Meestal wordt getracht de knie binnen 3 tot 6 maanden te behandelen.
 • Wat is de kans dat een voorste kruisband opnieuw scheurt?
  In feite moet worden gesteld dat de nieuwe kruisband zich gedraagt als de oorspronkelijke kruisband en dat er een nieuwe scheur kan optreden indien het trauma erg genoeg is. In de topsport zijn daar genoeg voorbeelden van.
 • Kan een kruisbandplastiek nog eens worden geopereerd als deze onverhoopt opnieuw scheurt?
  Ja, in principe is dit mogelijk maar dan is de voorspelbaarheid van het functionele resultaat minder groot. De keuze van het transplantaat wordt bepaald door de eerste operatie. De gezonde knie wordt meestal niet gebruikt als donor voor de kniepees of de hamstrings. Een donorpees is wel een goed alternatief.
 • Kan de revalidatie niet korter?
  Neen, voor een optimaal resultaat is een revalidatie periode van minimaal 6 maanden vereist. Recente onderzoeken adviseren een revalidatie periode van 9 tot 12 maanden. De duur van de revalidatie wordt bepaald door het uiteindelijke gewenste niveau van functioneren in werk of sport.
 • Welke keuze is beter? Hamstrings of kniepees?
  Er zijn ten aanzien van deze keuze geen verschillen in het uiteindelijke resultaat van behandeling. Het succes van de operatie hangt af van correcte plaatsing van de tunnels in bovenbeen en onderbeen, het op juiste spanning inbrengen van de nieuwe kruisband, adequate fixatie van de nieuwe kruisband en een goede revalidatie bij een ervaren fysiotherapeut.
  De botblokjes groeien iets sneller in dan de pezen in de bottunnels maar daar staat weer tegenover dat bij hamstrings in een kleiner percentage pijnklachten worden gezien en gemakkelijker de knie kan worden gebogen na de operatie.
 • Wat is het risico van overdraagbare ziekten als het HIV virus en Hepatitis B bij gebruik van donormateriaal?
  Dit risico is door de screening van de donoren nihil. In feite heeft het donormateriaal de eigenschappen van de donor niet meer. Bovendien zijn de materialen bestraald ten behoeve van sterilisatie.
 • Moet ik na de operatie een brace dragen?
  Alleen in de eerste 6 weken na operatie wordt een zogenaamde revalidatie brace voorgeschreven. Als de voorste kruisband is uitbehandeld wordt in principe geen brace meer noodzakelijk geacht.
 • Mijn knie maakt allerlei geluiden.
  Wat is hiervan de oorzaak en ontstaat er schade in de knie?
  In het verloop van de revalidatie doorloopt de knie een aantal biologische herstelfasen. De sporing van de knieschijf is ten gevolge van de atrofie van de bovenbeenmusculatuur verstoord hetgeen gepaard kan gaan met krakende of knoepende sensaties in het strekapparaat. Deze geluiden verdwijnen meestal vanzelf als de spierkracht verbetert. Bij inactiviteit (altijd vermijden!) kunnen in de knie verklevingen (adhesies) ontstaan die ook geluiden kunnen veroorzaken. Alleen als de geluiden gepaard gaan met de vorming van vocht , (pseudo)slotgevoel of met pijn is het verstandig te overleggen met de operateur. In het merendeel der gevallen hebben de geluiden in de knie geen consequenties ten aanzien van toekomstige schade in het kniegewricht..
 • Moeten de schroeven worden verwijderd?
  De bioresorbeerbare schroeven die gemaakt zijn van, hydroxyapatiet/tricalciumfosfaat of van polylactaat of een andere lichaamsvriendelijke stof lossen in de loop van enkele jaren op en hier merkt de patiënt niets van. Indien er metalen schroeven worden gebruikt behoeven de schroeven ook niet te worden verwijderd tenzij er klachten bestaan gerelateerd aan de schroef maar dit komt zelden voor. Bij een revisie operatie moeten de metalen schroeven wel worden verwijderd teneinde een nieuwe tunnel te kunnen boren en de nieuwe kruisband te fixeren.

bron: kniechirurgie.nl

Welke vragen zou jij (nog) aan je orthopeed willen stellen?

Welke tips heb jij voor (toekomstige) voorste kruisband lotgenoten!

 

 

 

 

2 reacties

 1. Hallo lezers,
  Ik ben benieuwd naar wat jullie ervaring is met een conservatieve behandeling (fysio voor trainen been spieren) en daarna weer verder gaan met de sport volleybal. Vandaag uitslag van de scan gehad, voorste kruisband afgescheurd met daarbij letsel aan de binnenband. Orthopeed zegt dat fysio kan helpen zonder operatie, fysio zegt met weinig woorden dat het wel riskant is met mogelijke blijvende schade als het nog eens mis gaat. Hoevaak komt het voor dat je zonder operatie gewoon weer kunt sporten?

  • Ikzelf heb bijna 6 maanden met een gescheurde kruisband rondgelopen nadat ik in een voetbalwedstrijd me knie verdraaide. weliswaar wist ik toen niet dat mij vkb was gescheurd. Maar ik had er behoorlijk last van, en ik zou geen enkele sport meer kunnen beoefenen als ik naderhand geen vkb had gehad .Ik kon bijvoorbeeld maximaal 2km hardlopen met pijn terwijl ik destijds halve Marathons liep weliswaar als recreant maar dan nog.
   Ik ben uiteindelijk geopereerd en ben nu 10 maanden aan het revalideren ik had namelijk ook mijn binnenste band gescheurd en de meniscus zoals gebruikelijk was ook een stuk van “afgeknipt”. ben nu hard bezig met balans oefeningen om komend seizoen weer te gaan voetballen na anderhalf jaar dus ik zou maar snel de operatie laten uitvoeren !!!

   Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *